Frica de cumpărături online este reală: de ce se tem oamenii să-și pună datele private pe internet

de: Alexandru Puiu
17 01. 2020

Un nou studiu publicat de Eurostat atrage atenția asupra obiceiurilor online ale oamenilor din Uniunea Europeană, cu vârste între 16 și 74 de ani.

Internetul a devenit un loc mult mai periculos în ultimul deceniu, dacă activitatea online a europenilor. Aparent, din ce în ce mai mulți oameni și-au limitat activitățile private pe internet, din cauza fricii legate de securitate. Nu mai puțin de 25% dintre participanții la studiu au o problemă majoră cu postarea online de informații private pe rețelele sociale.

Aceeași frică de securitate vizează aproximativ 19% dintre cetățenii UE care nu mai au curaj să folosească o conexiune publică la o rețea Wi-Fi. Oamenii sunt reticenți și atunci când vine vorba de download-uri. Aproximativ 16% dintre ei evită să descarce din surse necunoscute aplicații, muzică, videoclipuri sau documente.

Deși te-ai fi așteptat ca achizițiile online să explodeze în ultimii ani, trendul se pare că este descendent, din cauza emoțiilor legate de intimitate. 16% dintre cei chestionați evită cumpărăturile online în general, iar 13% nu au folosit niciodată un serviciu bancar pe internet – eBanking.

Circa 1% din populația UE (2% dintre cei care au folosit internetul în ultimele 12 luni) au suferit pierderi financiare din cauza furtului de identitate, mesaje frauduloase sau redirecționări către site-uri web false (13%). Cel mai puțin afectate au fost serviciile de relații cu clienții, 8%.

În privința tuturor activităților desfășurate pe internet, 34% dintre cetățenii Uniunii Europene au raportat că au au întâmpinat probleme legate de securitate. 26% dintre ei au spus că au primit mesaje false prin care li se cereau informații personale, precum numele de utilizator și parola adreselor de email sau a conturilor de eBanking. Practic, s-au plâns de tentative de phishing. Același studiu atrage atenția asupra faptului că 13% dintre internauți au fost redirecționați către site-uri false care le cereau datele personale. Aproximativ 3% au fost victime ale furtului datelor de pe cardul bancar.